Чрез йога и спортни занимания в дом за възрастни хора “Надежда” подобряваме физическото и психическото здраве на вашите близки.

С напредването на възрастта ежедневните спортни занимания стават важна част за поддържане на здравословен начин на живот. С редовни упражнения възрастните хора се чувстват по-енергични, а болките, които идват в резултат на стареенето – намаляват или дори могат да изчезнат. Това води до независимост, за да живеят и да се чувстват по-добре.

Йога е вековна практика, която датира от зората на цивилизацията и съчетава четири ключови елемента: контролирано дишане, дълбока релаксация, медитация и физически ползи – всички те са полезни за възрастните хора. Йогата е най-добрата форма на спортно занимание, подходящо за лица в напреднала възраст. С течение на времето и с подходящите упражнения се подобряват гъвкавостта, балансът и силата, което неминуемо води и до по-добро настроение.

Възрастните често се плашат, когато става въпрос за започване на спортни занимания. Техните описания са основателни, особено ако не са в добра физическа форма или имат здравословни проблеми. В дом за стари хора “Надежда” предлагаме йога практика за начинаещи. Това спортно занимание, освен лесно за всички, понижава и нивата на стрес.

Йога и спорт за възрастни София Хоспис

Йога и спортни занимания - основна информация

Спортните занимания са от съществено значение за доброто здраве на възрастните хора. Упражненията с висока интензивност – като бягане, колоездене и вдигане на тежести – могат да натоварят тялото и да доведат до наранявания. Йога практиката е отлична опция. Тя е не само безопасна за по-възрастните практикуващи, но е ефективна за поддържане на психическо и физическо здраве.

Йога е разнообразна и динамична и има множество стилове за практикуване, в зависимост от физически способности и предпочитания, което я прави фантастично спортно занимание за възрастни хора.

Възстановителната йога, например, е приспособима и щадяща, като се фокусира върху разтягане и леко натоварване. Тя укрепва мускулите, като същевременно понижава кръвното налягане и подобрява емоционалното и психическото здраве. Практикуването на йога също така защитава костите и ставите, като натоварва тялото по-малко от другите форми на спортни занимания и е чудесна за поддържане на гъвкавостта на възрастните хора.

възрастни хора практикуват йога

Дом за възрастни хора „Надежда” предлага курсове по йога за възрастни хора, подобряващи здравето и благосъстоянието на тялото, ума и духа. Чрез спортни занимания подобряваме здравословните проблеми, пред които са изправени много възрастни хора, включително:

 • Безпокойство;
 • Депресия;
 • Гъвкавост;
 • Високо кръвно налягане;
 • Здраве на ставите;
 • Стабилност.

При нас работят дипломирани специалисти с богат опит, които подхождат с внимание спрямо физическите възможности и потребности на всеки човек.

Защо да изберете дом за възрастни хора „Надежда”

 • Нашите служители изграждат лични взаимоотношения с всеки човек. Те са съпричастни и възприемат работата си като дълг, а не като задължение.
 • При нас вашите любими хора ще бъдат заобиколени от приятелска среда, ще имат социални контакти и няма да се чувстват самотни.
 • Възрастните хора се възползват от професионални медицински грижи, без да бъдат настанявани в медицинско заведение.
 • В дом „Надежда” възрастните хора получават цялостно обслужване и обгрижване в зависимост от индивидуалните възможности.
 • Възможни са консултации със специалист, провеждане на лабораторни тестове и напълно оборудван медицински транспорт.

Защо йогата и спортните занимания са добро решение

Възрастни хора практикуват йога в София хоспис

Практикуването на йога и спортни занимания оказват благоприятно въздействие както върху физическото, така и върху психическото здравословно състояние на възрастните хора.

Упражненията за разтягане помагат да се развие по-голяма гъвкавост и да се подобри обхвата на движение. Ограниченият обхват на движение предразполага възрастните към падане и пречи на ежедневните им дейности. Добрата гъвкавост повишава мобилността и прави хората по-независими.

Много йога пози помагат за гръбначната гъвкавост. Поддържането на гръбначния стълб гъвкав намалява вероятността за скованост и болка в гърба и шията, карайки хората да се чувстват по-млади и по-здрави.

Нежната йога практика може да бъде ефективна за предотвратяване и забавяне на загубата на костна плътност и е безопасна за тези с остеопороза. Много възрастни хора, които практикуват йога редовно, съобщават за подобрение в настроението и съня си.