Със седмичното меню на дом за възрастни хора “Надежда” може да сте сигурни, че хранителните нужди на вашите близки са удовлетворени.

Знаете, че здравословното хранене е от съществено значение за здравето и благосъстоянието на всеки човек. Добрата храна ни дава сила и енергия, които са ни необходими за нашето ежедневие.

Разнообразното и пълноценно хранене е от съществено значение, особено за възрастните хора. Често, ако възрастният човек живее сам и е в лошо здравословно състояние, може да бъде предизвикателство да излиза редовно до магазина за хранителни стоки и/или да готви.

Дори болногледачите не винаги разполагат с време или физическа възможност, за да се грижи за седмичното меню на своите близки. Някои възрастни хора имат специфични потребности, като това храната им да бъде пасирана, поради невъзможност да дъвчат. Други трябва да избягват определени продукти, противопоказни за здравословното им състояние или пък се нуждаят от определена храна, за да се подобряват.

Възрастни хора се наслаждават на меню от София Хоспис

Седмично меню старчески дом - Основна информация

Настанените в дома се хранят в столова, на открито в двора при хубаво време и/или при невъзможност на място в стаята или в леглото, обслужени от персонала., а храната се осигурява от сетифицирана и одобрена фирма за кетъринг. Освен настанените, от нашия кетъринг могат да се възползват и възрастните хора, които използват услугата за грижа по домовете. Фирмата за кетъринг осигурява вкусни и питателни ястия с всички необходими съставки. Седмичното меню в дом за възрастни хора “Надежда” се променя ежеседмично, така че любимият ви човек да не се отегчава да яде едни и същи храни отново и отново. Настанените се радват на разнообразно хранене.

Без значение от конкретното меню, ястията се готвят с пресни продукти при спазване на всички правила за хигиена и здравословно хранене, съгласувани с Агенцията по храните. Освен това, нашите служители помагат на пациентите със затруднения, които не могат да се хранят сами, като храната може да бъде и пасирана.

Освен в столовата, възрастните хора могат да консумират хранителни продукти, донесени от техните близки. Допустими и препоръчителни храни за внасяне отвън са:

 • Плодове и зеленчуци;
 • Кисело мляко;
 • Млечни продукти;
 • Вафли, бисквити, сладки.

Храната, която се внася в дома от близки и познати, задължително трябва да е пакетирана с дата и в срок на годност. Пакетирана или сертифицирана с удостоверение за производство. Стриктно спазваме тези изисквания, за да предотвратим възможни нежелани реакции.

Хора на маса ядат храна в София Хоспис

Защо да изберете дом за възрастни хора „Надежда”

Защо разнообразното седмично меню за хранене е добро решение

Услугата за хранене и доставка на храна за възрастни хора може да бъде отличен избор, поради редица причини, включително:

 • Осигуряване на разнообразно седмично меню;
 • Предоставяне на вкусни, пресни и питателни ястия;
 • Кетъринг за специфични хранителни нужди;
 • Спестяване на време, защото не трябва да готвите вие;
 • Сигурност, ако готвенето за тях вече не е опция;
 • Осигуряване на социална компания;
 • Достъпност.
Възрастни хора закусват храна от меню София Хоспис

Най-силната полза е фактът, че човек се храни с прясна, питателна и топла храна всеки ден. Друга е, че тя предлага ниво на социално взаимодействие. Храненето на настанените в столовата предоставя най-голяма възможност за редовно социално взаимодействие, позволявайки на любимия ви човек да се наслаждава на ястията в компанията на другите